Zwangerschap

De kinderwens

In den beginne, was er de Wens. Alle ideeën die ooit in praktijk gebracht zijn, begonnen met een wens en de drager van de wens; een persoon die volhardend genoeg was om die wens te realiseren.

Ook de kinderwens valt hieronder, al lijkt er (gewoonlijk) in bed niet veel afzien voor nodig te zijn om die in vervulling te laten komen. De meeste stellen lijken er bovendien al binnen enkele maanden, of zelfs direct bij de eerste poging in te slagen om nieuw leven te creëren. Vervolgens is er vooral standvastigheid nodig om gezond te eten, op tijd naar bed te gaan en niet te zwaar meer te tillen. Ook al was je naar jouw idee altijd een independent woman; die zware boodschappentas is beter niet meer aan jou besteed. Luisteren naar je lijf is de beste manier om tijdens de zwangerschap voor jou en je kindje te zorgen.

De rit uitzitten

In ieder ander opzicht is van een volhardendheid om de wens in vervulling te brengen weinig meer te spreken; gelukkig hoeven we het nieuwe wezentje niet zelf te boetseren. Terwijl je niets echt meer voor het kiezen hebt zodra het vruchtje een feit is, hoef je alleen nog de rit tot het eind uit te zitten. Wat ik me van de prille zwangerschap herinner is dat zich regelmatig de volgende leuze in mijn hoofd afspeelde: there’s no way back now… Zodra het kindje in de maak is, is de wens zelf volop bezig in vervulling te komen als een trein die op het eindstation afdendert.

Niet moeiteloos

Tijdens de zwangerschap verbaasde ik me over hoe het zich allemaal prima redde. Ons kindje groeide mooi op schema en alles leek er volgens de echo’s op en aan te zitten. Verder kon ik het slechts aanschouwen, voelen, en vooral ondergáán. Ik kan me niet herinneren dat ik een kwalenvrije periode heb gekend in die achtenhalve maand dat ik Joanna mocht dragen. Het was net of moest ik dit kindje ‘verdienen’. Mijn gezwollen olifantenpootjes tegen het eind waren voor mij het toppunt van afzien. Zonder hier een klaagsessie van te maken, lijkt het me duidelijk dat lang niet iedereen geniet van de handicap die zwangerschap heet. Begrijp me niet verkeerd: de verwondering was groot in elk opzicht, en ik voelde me gezegend in elke fase die de zwangerschap vorderde. Ik was echter enorm opgelucht (hence the term: verlossing…) toen het voorbij was.

Meer dan een baby

De vérgaande consequenties van een kinderwens… Je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat, behalve dat er een baby komt. Of je nu een baby of een poes in huis neemt, de wens kan even sterk zijn, maar de gevolgen lopen nogal uiteen. Die baby verandert namelijk van een schattig ‘ding’ naar een opgroeiend mens met een eigen leven, met eigen problemen, dromen en wensen. Hoewel je dat natuurlijk wel weet, sta je daar in eerste instantie toch minder bij stil dan bij het feit dat je een baby in huis zult krijgen.

Een kind is “een investering in je toekomst”

Mijn kinderwens bestond uit een onbedwingbare nieuwsgierigheid naar een mensje dat een mengelmoes zou zijn van mij en mijn vriend, dat zich zou gaan ontvouwen, ontwikkelen, en ooit ook weer uitvliegen. Naast een ’interessant project’ is een kind bovendien “een investering in je toekomst”, zoals mijn vriend wijs en nuchter zei. Precies zoals ik hem ken. Ik zag mezelf gelijk onder het genot van een kopje koffie met mijn dochter in geuren en kleuren haar liefdesperikelen bespreken, zoals ik dat altijd met mijn moeder deed. En ik zag mezelf lachen om de gevatte grappen van mijn zoon, die regelmatig zijn vader aan het helpen was bij het klussen. De realiteit kan natuurlijk ver van een ideaal af staan. Maar kun je het helpen je een beeld te vormen van een toekomst die mogelijk wordt als een kinderwens in vervulling gaat? 

Het wonder na de kinderwens

Terugkijkend had ik gewoon ‘zin’ om mee te maken hoe het voelt om moeder te zijn, liefde en verwondering te voelen voor een mensje waarvoor ik samen met mijn partner de verantwoordelijkheid heb om het met alle goede zorgen groot te brengen, om als ouder te groeien, te ervaren hoe het is om tegen een puber in te gaan, en erachter te komen dat ik de volwassene kan zijn in elke moeilijke situatie. Met Joanna is de kinderwens in vervulling gegaan… en is het avontuur begonnen van een leven dat nog alle kanten op kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *