Zwangerschap

Ontzwangeren

Wat is ontzwangeren? Voor zover mijn kennis strekte, was ik bij de geboorte van onze dochter onmiddellijk ontzwangerd. Bij de term ‘zwanger’ denkt men over het algemeen gesproken namelijk aan een kind in een buik. Verschillende internetbronnen leerden mij dat met ontzwangeren wordt gedoeld op de herstelperiode na de zwangerschap. Het uitgangspunt is: negen maanden op, negen maanden af. Met een paar weken na de bevalling ben je dus nog niet direct weer ‘jezelf’, wat dat dan ook precies moge zijn. Ik zelf moet hierbij vooral denken aan je lekker voelen in je lijf, en het enigszins de controle terug hebben over je leven.

Wanneer eindigt een zwangerschap?

Wat keek ik al met de zevenendertigste week uit naar de verlossing. Op mijn olifantenpootjes was ik nog net in staat om onder begeleiding naar de verloskamer strompelen. Ik ging ervan uit dat het leed geleden was zodra het kind ter wereld was gekomen. Na de stuwing à la Pamela ging ik daar wederom met frisse moed vanuit. Na de hersteltermijn van zes weken na de keizersnee had ik toch enigszins de hoop dat alles vanaf dat moment weer normaal zou zijn, nu de wond grotendeels geheeld was en ik van de gynaecoloog toestemming kreeg om alles te doen wat ik in mijn pre-zwangere bestaan had gedaan. Toen las ik over het fenomeen ’ontzwangeren’ en mijn klomp brak. Had niemand mij kunnen vertellen dat na achtenhalve maand een breed scala van afwisselende klachten, een pittige weeënsessie van tien uren, gevolgd door een keizersnee en als kers op de taart de intensieve kraamperiode, er nog een termijn van minimaal negen maanden in het verschiet lag voordat lichaam en geest weer enigszins normaal zouden functioneren?

Afgestompte emoties

Ik merkte inderdaad dat ik alles in een roes beleefde, wat vast en zeker met de gebroken nachten te maken had, maar wat ook zeker met het feit dat mijn lichaam nog een behoorlijke periode nodig had om te herstellen van de zwangerschap. Ik had voornamelijk de eerste maanden het idee dat mijn geheugencapaciteit onherstelbaar aangetast was. Afspraken, dagen van de week, zelfs de kleinste dingen verdwenen als ingrediënt in één brij van informatie in mijn hoofd. Ik had meermaals het gevoel grip te verliezen op de realiteit, de planning, mijn leven… al mijn energie was gericht op het zorgen voor ons kindje. Onredelijk hormonaal vond ik mezelf na de zwangerschap niet eens zozeer. Ik had eerder de indruk dat er – vooral geestelijk – een intensieve verwerking plaatsvond waardoor ik me min of meer afgestompt voelde in mijn emoties. Hoewel ik aan de ene kant niet kon geloven dat ik moeder was, moest ik aan de andere kant iedere dag de baby in leven en tevreden houden.

Blijven hangen in de zwangerschap

Met de duur van een negen maanden durende zwangerschap kun je rustig wennen aan het feit dat er een kindje onderweg is, maar na de bevalling ben je van de ene op de andere dag moeder. Best logisch dat je daarna nog maandenlang bezig bent om alles een plekje te geven. Ontzwangeren moet dus zeker niet worden onderschat! Aan de andere kant vraag ik me af of je door de kennis van het fenomeen ’ontzwangeren’ niet te lang blijft hangen in de zwangerschap. Alsof iets eraan in de weg staat om je weer honderd procent jezelf te voelen zolang er nog sprake is van die zogenaamde ontzwangerperiode. Hoe belachelijk is het eigenlijk dat ik zo nu en dan de tijd uitreken die ik nog heb te gaan totdat ik toch echt volledig zou moeten zijn ontzwangerd?

De goede kant op

In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat alles rondom het moederschap langzaam begint in te zinken nu het eerste half jaar verstreken is. En dat mijn geheugen me niet meer zo in de steek laat. Hoewel de drukte blijft, is er weer wat ruimte over in mijn hoofd om overzicht te kunnen houden. Ook mijn lichaam voelt weer een beetje als vanouds. Het zal vermoedelijk vaag blijven waar je aan kunt merken dat je de zwangerschap écht achter je hebt gelaten. Laten we maar zeggen dat net als bij de zwangerschap iedereen anders ontzwangert. Toch durf ik te zeggen dat één ding voor iedereen geldt: sommige dingen zullen voorgoed veranderd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *